Kravatların Kısa Tarihçesi

Direk kendisi olmasa da mimarı olan aksesuarların ilk kullanımı 17. Yüzyılın başlarında boyun fuları (neck tie) denilen parçaların kullanılaması ile başlamıştır. Fransa’da 30 yıl savaşları esnasında, kralın emri ile boyun etrafına sarılmış bir parça işlemeli bezi, bir grup asker üniforma aksesuarı olarak kullanmıştır.

Sonrasında bunu sempatik bulan kişiler tarafından kullanılaması sonucunda bugün kullanılan kravat temelleri atılmıştır.

Çeşitleri Erken Dönemde Nasıldı?

30 yıl savaşlarından sonra ilk kez bir turnuvada görülmüştür. Bu şekilde farklı alanlara yayılan kullanımı ve her kişinin kendi tarzına göre yorumlaması ile birlikte, farklı şekillerde bağlanmış bu da çeşitliliğe sebep olmuştur. Kimisi boyun etrafında bir düğüm atarak uçlarını sarkıtmayla, kimileri sadece boyun etrafına dolayarak kullanmışlardır.

Eski kaynaklara göre bir gruplandırma yapılırsa sık kullanılan 20 ye yakın farklı bağlama yöntemi bulunmaktaydı.

Günümüzdeki Formu Nasıl Bulundu?

New York ‘ta Jesse Langsdorf adlı bir modacı kumaşı farklı açılarla kesmesi ve yine farklı şekillerde dikmesi ile bunun patentini alması, günümüzdeki temellerinin atılmasını sağladı.

Sayılan bu zaman dilimine kadar bu ürün, resmi giyim aracı olmuş ve daha çok bu tarzda kendine yer bulmuştur. Ancak 1940 yıllarında kullanımını biraz daha eğlenceli hale getirmek için Havai (Hawaiian) gömleklerinin üstüne takılmış ve uzunca salınmıştır.

70’ler ve 80’lerde hız kesmeden uzamaya devam etmiştir. Günümüzdeki modern görüntü ve gömlek takım özdeşleşmesi 90’ların başından itibaren net bir şekilde gözlemlenebilir.

Günümüzde Nasıl Kullanılır?

Günümüzde hem erkek hem kadınlar tarafından kullanılmaktadır ve artık fular kategorisinden tamamen bağımsız bir kategoridir.

Erkek modasının modern şıklık unsurunun göz bebeği olmuştur. Özellikle gömlek üzeri bağlanarak yelek ve ceket ile kombinlenmekte ve severek giyilmektedir.

Resmiyet gerektiren alanlarda, törenlerde kişiler kimi zaman istemsizce bu ürünleri kullananların işini daha ciddiye aldığını düşünmektedir. Bu bilinç-altı yerleşmesi ve empoze ürünün 90’ların sonu ve 2000’lerin başında televizyonda kendine yer edinmesi ile olmuştur.

Çoğu modacı tarafından vazgeçilemez bir unsurdur ve şimdilerde ulaşımı ilk zamanlarına göre çok daha kolaydır. Tamamlayıcı, sevilen şık bir aksesuardır.

 

Yazı oluşturuldu 245

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön